Polen, offisielt Republikken Polen, er et land i Sentral-Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Tsjekkia og Slovakia, i øst mot Ukraina og Hviterussland, og i nord mot Østersjøen, Litauen og Russland. Polen deler også sjøgrenser med Danmark og Sverige. Med et areal på 312 679 km² er Polen verdens 69. største land. Polens befolkning utgjør 38 485 779 (2014) mennesker, for det meste bosatt i store byer som Łódź, landets historiske hovedstad Kraków eller nåværende hovedstad Warszawa.

Warszawa – en pulserende metropol

Polens hovedstad, er en uvanlig by beliggende midt på det Europeiske kontinentet, der hvor veier og jernbaner knytter øst til vest og nord til sør.

Byen fascinerer besøkende med historie, klima og monumenter, og vekker nysgjerrighet ved sin individualisme og rike kultur med innflytelse fra både det vestlige og østlige Europa. Warszawa overrasker med sine kontraster, dynamiske vekst og evnen til omstilling. Gamlebyen er innlemmet på Unescos liste over verdensarv, etter et fantastisk arbeid av møysommelig gjenreisning av ruinene fra 2. verdenskrig hvor mer enn 90% av gamlebyen ble ødelagt.

I dag byr Warsawa på harmoniske arkitektur med store plasser, parker, hager og monumenter, og som pulserende metropol konkurrerer den med de fleste andre av Europas storbyer. Her finner du big time shopping og stor variasjon av restauranter og nattklubber.

Krakow – en av Europas vakreste byer

Krakow er regnet som en av de vakreste byer i Europa, og etter manges mening den mest interessante storbyen i Polen.

Krakow, det gamle kongesetet ved elven Vistula, er Polens mest spennende by med vakker arkitektur, gode restaranter og shopping i verdensklasse. Fikk status som europeisk kulturhovedstad i år 2000 og ligger nær store turistattraksjoner som saltgruvene i Wieliczka og Auschwitz/Birkenau. Nøyer man seg ikke med å slappe av i solen på den enorme markedsplassens mange uterestauranter, og besøke en av jazzklubbene i nærheten.

Gdansk, Gdynia og Sopot – historie, industri, bad og avslapping

Byene Gdansk, Gdynia og Sopot ligger tett inntil hverandre og kalles Tricity hvor de representerer henholdsvis den historiske by (Gdansk), den moderne industriby (Gdynia) samt Sopot for bad og avslapping. Sopot er et populært feriested med nydelig sandstrender, aquaparker og gode hotell- og restauranttilbud.

Gdansk– byen de fleste av oss forbinder med Solidaritetsbevegelsen, men også en gammel kongeby med tusenårig historie, en gang Polens største og rikeste by. Dagens Gdansk er en livlig og gjestfri storby med variert kulturtilbud, uteliv og gode handlemuligheter, men også et senter for teknologi og industri og en viktig havneby. Sommerstid anbefaler vi å kombinere besøket med sol og strandliv langs Østersjøens flotte kystlinje. Den gamle hansabyen hadde sin storhetstid på 1500-tallet, og har en av de fineste gamlebyene i Europa, med utallige koselige kafèer, puber og romantiske restauranter. Her er mange kunstgallerier, og i helgene fylles Gdansk av liv og underholdning og kulturelle arrangement.

Poznan – universitetsby med stolte tradisjoner

En skjult perle som ikke har vært like lett tilgjengelig med fly som de mer kjente polske byene, men likefullt en herlig by å tilbringe tid i! Livlig, sjarmerende og historisk, og fascinerende polsk!

Dette er hjemsted for lykkelige, entusiastiske og hardt arbeidende mennesker, stolte av sine tradisjoner og gjestfritt vertskap for en gryende turisme, for tilreisende som søker det gode liv i det virkelige Polen.

Poznan har mer enn en halv million innbyggere og er den femte største byen i Polen. Mest kjent for industri og handel, men i senere tid også for sitt universitetsmiljø. De mer enn 50 000 studentene setter preg på byens restaurant- og natteliv og sørger for en pulserende og moderne atmosfære.

I Poznans finner du landets eldste katedral, og i gamlebyen ligger gravstedene til de første polske herskerne, her er det gamle rådhuset hvor de berømte Koziolki-geitene «spiller» hver time, barokk-kirken Fara, hyggelige barer og spennende og rimelige restauranter i sjarmerende gamle bygninger. Menykartet varierer mellom internasjonalt cuisine og tradisjonelt polsk. Noen av Europas flotteste shoppingsentra finner du i Poznan, med Stary Browar (det gamle bryggeriet) i spissen, og det er hyggelig å lete etter gode kjøp i de utallige småbutikkene og på markedene.

Wroclaw – «Polens svar på Venezia»

Wroclaw utforsker man best til fots. De mest kjente severdigheter, museer, kirker, Wroclaws Universitet fra 1702, Det Gamle rådhuset (Stary Ratusz); hyggelige spisesteder og cafeer, og små butikker ligger midt i byens historiske sentrum.

Wroclaw er virkelig spesiell – byen består nemlig av mange øyer, den attraktive bydelen Tumski (Katedral-bydelen) har også en gang vært en øy. De mer enn hundre broene over elven Odra og dens utallige kanaler gir byen ekstra sjarm og tilnavnet «Polens svar på Venezia». Vi kan lede deg gjennom byen i ”dvergenes spor” – lykkedverger finner du overalt i sentrum. For å kunne tilby en anderledes form for sightseeing anbefaler vi å ta en sykkeltur eller – enda bedre – en minisightseeing på elven i små robåter.

Wroclaw er blitt et moderne kultursentrum i Polen – her er det mange gallerier og musikkelskere vil aldri bli skuffet over byens konserttilbud. Studentlivet skaper byens atmosfære og ikke minst derfor byr på et rikt natteliv – mange jazzklubber, cafeer og barer i sentrum er åpne så lenge som gjestene trives.