8 dager

16/10/2019 - 23/10/2019

fra NOK 16.490,-

Oslo, Tromsø

Klikk her for program pil

Bli med på vår reise til naturskjønne Georgia – landet mellom øst og vest, med ryggen mot Orienten, blikket mot Europa, stolthet i sjelen og generøsitet i hjertet. Landet som Knut Hamsun kalte Eventyrlandet.

Georgia har en tusenårig historie som knutepunkt mellom Europa og Orienten, en blanding av mange kulturer, hvor forskjellige nasjoner møtes på gaten og på kafeer. I Tbilisi kan man puste inn den levende fortiden på yrende markeder med dufter av eksotiske krydderier. Vi møter en gjestfri og varm befolkning og skal få oppleve kulinariske høydepunkter.

Kunsthåndverk er en særdeles viktig del av kulturen og livsstilen i Georgia. Tradisjonelle mønstre og bruk av farger gjenopplives i tepper, filtmaking, strikking, broderier og batikk. Vi skal i løpet av turen blant annet bli kjent med landets rike tradisjon innenfor kunsthåndverk, og skal besøke lokale håndverkere og verksteder på landsbygda og på denne måten øke vår kulturelle horisont.
Hovedstaden Tbilisi kan tilby et stort utvalg av gallerier, museer og atelierer viet både antikk og moderne kunst. Georgia er et lite og for mange ukjent land langs den eldgamle Silkeveien som gikk gjennom fjellkjeden Kaukasus. Her har folket bevart arven etter de bysantinske teppe- og silkeveverne, og denne arven blir synlig i den rike folkekunsten. Kontrastene forfører oss, fra majestetiske, snøkledte fjelltopper i Kaukasus, dype daler med ensomme landsbyer, til den moderne storbyen Tbilisi hvor det gamle møter det hypermoderne.

Vi skal også besøke Georgias åndelige vugge og gamle hovedstad Mtskheta, med den dramatisk plasserte Jvari-kirken som hviler på en klippekant over byen, og med utsikten herfra forstår man hvilket vakkert land Georgia er.

PROGRAM

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

Dag 1 – 16. oktober: Tromsø – Oslo – Tbilisi (-)

Avreise fra Tromsø kl. 13:50. Flybytte på Gardermoen. Avreise kl. 17:45 til Istanbul. Vi bytter fly og drar videre til Tbilisi kl. 23:55. Vi ankommer flyplassen rett utenfor Georgias hovedstad Tbilisi om natten. Ankomst kl. 03:05.  Her blir vi møtt av vår lokale representant som ledsager oss til vårt hyggelige hotell for overnatting.

Dag 2 – 17. oktober: Byrundtur i Tbilisi (F/L/M)

Vår reise starter i hovedstaden Tbilisi med sin maleriske gamleby og fargerike bebyggelse. Mange husker kanskje Roserevolusjonen i 2003. Da Nasjonalforsamlingen åpnet, møtte folket opp med roser i hendene og avbrøt Presidentens tale, noe som førte til at President Shevardnadze, lederen av kommunistpartiet, måtte gå av.

Innbyggerne selv kaller Tbilisi ”Europas balkong”. Den gamle bydelen har et mylder av hus i smale gater og koselige smug, rikt dekorerte trebalkonger som henger over elven Kura.  Det dufter svakt av svovel fra de mange underjordiske tyrkiske badehus, hvor man kan bli skrubbet, renset og massert i varme helbredende kilder. Under skyggefulle løvtrær frister torg med små kafeer. Kontrastene er mange og i den moderne bydelen møter vi en helt annen verden, en mer vestlig innflytelse med elegante gågater, stilfulle restauranter og cafe latte barer og et aktivt uteliv som i enhver europeisk storby.  Byen lå langs den eldgamle karavaneruten mellom Europa og Asia, og både i arkitektur, markeder og kjøkkenet møter vi et snev av orientalsk kultur.

Vi tar en vandretur i den gamle bydelen og beundrer utsikten fra Mewtekhi platået. Janashia; Det historiske museum og Colchi-museet med utstillinger av folkedrakter, gull og sølvsamlinger, er verdt et besøk.  Silkemuseet; som både er akademi, forskningssenter og museum, viser den interessante historien om silkeproduksjon gjennom historien, silkemasker og kokonger, farging av stoffer og tråder med naturlige pigmenter, fragmenter av morbærtrær og silke fra alle verdenshjørner. Da det ble bygget på 60-tallet var det Sovjetunionens største. Vi skal møte tekstilkunstnere på Batikkstudioet. Vi skal på en kort kveldstur til fots i Tbilisi.  Lunsj og middag på lokale restauranter blir arrangert under turen. Overnatting i Tbilisi.

Dag 3 – 18. oktober: Tbilisi – Kazbegi – Gudauri (F/L/M)

I dag skal vi utforske det vakre landskapet rundt hovedstaden, og reiser mot Gudauri med sine dramatiske fjell, fossende elver, og eldgamle fjellandsbyer.  Vi fortsetter til Mtiuleti og Khevi provinsene langs den gamle militærveien, bygget under det russiske tsar-veldet.  Denne ruten er spektakulær, fra det rurale lavlandet til vi stiger opp mot fjellene og plutselig får følelsen at vi befinner oss på verdens tak. Hvis været er klart kan vi se Kazbek som betyr ”Isfjellet”, en utslukket vulkan som ruver mer enn 5000 m.o.h. og er høyere enn Mont Blanc, og det 3. høyeste fjellet i Kaukasus.  De hvite snøtoppene som fanger solstrålene er et uforglemmelig syn.  De lokale kaller fjellet ”Bruden fra Khevi”. Her ligger Ananuri, et slott som kunne vært tatt rett ut av eventyrbøkene. Slottet skuer utover den asurblå Aragvi-elven. Vi skal også besøke et lite marked med hjemmestrikkede strømper og ullskjerf.  Opp til Gerghety og Treenighetskirken kjører vi med firehjulstrekkere, dette er Georgias mest kjente landemerke. Plasseringen høyt oppe i fjellene, med snødekte Kaukasusfjell i bakgrunnen er perfekt som på et postkort. Vi skal spise lunsj hos en familie, og delta på “Khinkali” laging, dette er en både velsmakende og sosial matrett! Store pastaputer, eller ”kumler”, med fyll, enten ost eller kjøtt, og typisk for denne regionen. Den perfekte khinkali skal ha 18 små riller. Vi skal smake på mest mulig av det store utvalget av mat som blir servert.  Mat er mer enn føde i Georgia, landet er selvforsynt med det meste av det man spiser, og var kjent som det kulinariske hjerte i den gamle Sovjetunionen. Valnøtter, granatepler, deilige salater med solmodne tomater, løk og agurk finner sin vei til bordet. Maten er det som virkelig skiller Georgia fra sine naboer.  Vi skal også innta ettermiddagste som gjester i et lokalt studio for filtmaking.  Her får vi bl.a. urtete, hjemmelaget syltetøy og kandiserte frukter. Middag og overnatting på et hotell i Gudauri.

Dag 4 – 19. oktober: Gudauri – Mtskheta – Tbilisi (F/L)

Mtskheta er den helligste byen i Georgia, bosatt i mer enn 3000 år, og i dag på  UNESCO’s Verdensarvliste. Byen er et levende museum med mange arkitektoniske og historiske monumenter. Jvari-kirken fra det 6. århundre er et mesterverk fra den tidlige Middelalder. Den ligger på en høyde med vakker utsikt over Mtsketa. Folk valfarter hit for å feste papirlapper i buskene rundt kirken og få sine høyeste ønsker oppfylt. Svetitskhoveli katedralen rommer ifølge tradisjonen en del av Jesu klede fra Korsfestelsen, og det skal ha skjedd et mirakel ved at flere såkalte ”livgivende søyler” reiste seg uten at noen berørte dem. Navnet på kirken Svetitskhoveli, betyr rett oversatt ”De livgivende søylene”. Om kvelden er det tid på egenhånd, og kanskje vil man besøke Loppemarkedet ved Marts-parken i Tbilisi.  Dette er en skattekiste, med samovarer, sølvtøy, store kanner i messing og slitte serviser og lysekroner.  I tillegg støvete minner fra det sovjetiske paradis og ubrukelige ting som bildeler…men det er likevel en fest å vandre rundt og studere folkelivet.

Dag 5 – 20. oktober: Tbilisi – Signagi – Kvareli (F/L/M)

Om ettermiddagen går ferden til Kakheti regionen, med landets eldste og mest vidstrakte vindyrkingsområde. Kanskje finner vi en ny favorittvin? Vi fortsetter til den gamle kongebyen Signagi, som hviler bak hemmelighetsfulle forsvarsmurer med 23 tårn.  Byen var bebodd av handelsfolk og håndverkere langs den berømte Silkeveien. Her møttes reisende og eventyrere fra Asia og Europa. I Kizikhi tar utsikten pusten fra oss. Vi vandrer i de smale smugene og beundrer de rikt dekorerte trebalkongene som er byens kjennetegn. Om kvelden har vi tid til å utforske byen på egenhånd. Nonneklosteret Bodbe er en av mange severdigheter. Dagens første stopp er i landsbyen Magharo. Her besøker vi en lokal familie som driver oppdrett av silkeormer og spinner silke for hånd, og farger silken med naturlige pigmenter. Denne eldgamle kunsten har gått i arv gjennom mange århundrer. Til lunsj får vi smake hjemmelagede spesialiteter. Om ettermiddagen besøker vi vingården Khareba hvor det naturligvis blir smaksprøver! Overnatting i Kvareli.

Dag 6 – 21. oktober: Kvareli – Alvani – Tsinandeli – Tbilisi (F/L)

Turen fortsetter gjennom den mest frodige og idylliske delen av Georgia – Kakheti, som ligger i ly av den mektige Kaukasus-fjellkjeden. I Alazani-dalen har man utsikt til topper som ruver godt over 3000 m.o.h. Her finner vi noen av Europas eldste vindyrkende områder. Det spesielle klima, jordsmonn og de hardt arbeidende vinbønder har fremskapt mer enn 500 ulike vinsorter. Her er det historie og kultur i hver dråpe.

Vi skal besøke Gremi, et arkitektonisk kompleks fra 1600-tallet, en tidligere kongeborg med forsvarsmurer og en kuppelkirke i murstein. Alaverdi-katedralen fra 1100-tallet ble grunnlagt av assyriske munker som kristnet området.  Vi inntar dagens lunsj hos en lokal familie. Vi får et innblikk i hvordan de vakre strikkede skoene fra Tusheti blir laget. Vi får se hvordan de fremskaper naturfarger av uttrekk fra urter og planter. Lokalbefolkningen som til en stor del var gjetere, har lange tradisjoner med å skape vakre ullplagg, sko og tepper i harmoniske fargekombinasjoner. Dette håndverket har gått i arv gjennom flere generasjoner.

Dag 7 – 22. oktober: Tbilisi (F/L/M)

I dag skal vi gjøre oss enda bedre kjent med Tbilisi, vi skal besøke Den Hellige Treenighetskirken, i tillegg skal vi se Folkemuseet, et fantastisk friluftsmuseum som viser det kulturelle mangfold som finnes i Georgias ulike regioner.  Her er det arbeidende håndvevere, utstilling av antikke tekstiler, folkedrakter og modeller av bygdehus innredet med tepper og håndlagde pyntegjenstander. Akhvlediani museet er innredet i huset til en av Georgias mest innflytelsesrike kunstnere, grafikeren, maleren og teaterdesigneren Elene Akhvlediani. Hennes hjem var et yndet møtested for viktige kulturpersonligheter i landets historie. Vi får servert en aperitiff og blir underholdt av en trio som spiller klassisk musikk. Om kvelden avslutter vi dagen med en avskjedsmiddag, der restaurantens sjefskokk vil lære oss noen av sine signatur retter.

Dag 8 – 23. oktober: Tbilisi – Oslo – Tromsø (-)

Vi sjekker ut fra hotellet om morgenen og drar til flyplassen. Avreise kl. 10:40 til Istanbul. Her bytter vi fly og drar til Oslo kl. 14:05. Ankomst Gardermoen ca. kl. 16:50, med mange gode minner i bagasjen. Fly videre til Oslo med SAS kl. 18.35, og ankomst Tromsø kl. 20.25.

PRISER

Fra Oslo:
Pr. person i dobbeltrom: kr. 16.990,-
Tillegg for enkeltrom: kr. 1.800,-

Fra Tromsø:
Pr. person i dobbeltrom: kr. 18.490,-
Tillegg for enkeltrom: kr. 1.800,-

Abonnerer du på Familien, eller er medlem av Strikketur-gruppen på Facebook, får du rabatt på kr. 500,- pr. person.

Prisen inkluderer:

• Flybilletter, Oslo (Tromsø) -Tbilisi tur/retur med Turkish Airlines via Istanbul
• Alle norske og internasjonale flyskatter pr. dato
• Transport, flyplass/hotell
• Overnatting 4 netter i dobbeltrom på Mercure Tbilisi Old Town Hotel ****
• Overnatting 1 natt i dobbeltrom på Marco Polo Hotel Gudauri ****
• Overnatting 1 natt i dobbeltrom på Lopota Lake Resort ****
• Daglig frokost
• Utflukter som spesifisert i program
• Måltider som spesifisert i program
• Norsk reiseleder fra Reisecompaniet

Dette er ikke inkludert:

• Tips/driks
• Drikkevarer til måltider
• Reise- og avbestillingsforsikring

Muligheter for avreise fra andre steder i Norge mot et pristillegg.
Merk: Vi tar også et forbehold mht. endringer i pris og program, samt forhold vi ikke er herre over.

FLYTIDER

Fra Oslo:
Onsdag 16. oktober 2019

TK 1754 Oslo – Istanbul  17:45 – 22:35
TK 386 Istanbul – Tbilisi  23:55 – 03:05 +1

Onsdag 23. oktober 2019

TK 379 Tbilisi – Istanbul 10:40 – 12:05
TK 1753 Istanbul – Oslo  14:05 – 16:50

Fra Tromsø:
Onsdag 16. oktober 2019

SK 4417 Tromsø – Oslo 13:50 – 15:40
TK 1754 Oslo – Istanbul  17:45 – 22:35
TK 386 Istanbul – Tbilisi  23:55 – 03:05 +1

Onsdag 23. oktober 2019

TK 379 Tbilisi – Istanbul 10:40 – 12:05
TK 1753 Istanbul – Oslo  14:05 – 16:50
SK 4432 Oslo – Tromsø 18:35 – 20:25Reiseleder

 • githa-kristensen

  Githa Kristensen

  Githa jobber fast i Reisecompaniet som vår tusenkunstner innen reiser – i tillegg til at hun ved anledning har med seg grupper på tur. Har man med seg Githa som reiseleder kan man være sikker på at hun deler både av sitt gode humør og av sin enorme kunnskap om reisemålet. Hun har lang erfaring innen skreddersøm av individuelle spesialreiser, og har spesielt god kompetanse på cruise. Hun har jobbet innen reiseliv hele livet – blant annet 10 år hos Wikstrøm Reiser som spesialiserte seg på langreiser og Østen. Githa har også jobbet på cruiseskip i 5 år og seilt verden rundt med Seabourn Cruise Line og Radisson Seven Seas Cruises. Lidenskap er reiser, seiling, ski og god mat og vin – reisemål velges ofte ut fra hvor man spiser best…..

Hotell

 • mercure-tbilisi-old-town

  Mercure Tbilisi Old Town ****

  Mercure Tbilisi Old Town
  V. Gorgasali Street 9, 0105 Tbilisi, Georgia
  Mercure Tbilisi Old Town er et 4-stjerners hotell med sentral beliggenhet i Tbilisi, i nærheten av Frihetsplassen. Hotellet har 10

  Les mer
 • marco-polo-hotel-gudauri

  Marco Polo Hotel Gudauri ****

  Marco Polo Hotel Gudauri
  Gudauri St. 4702 Tbilisi, Georgia
  Marco Polo Hotel ligger i naturreservatet Gudauri, ca. 120 km. fra sentrum av Tbilisi. Hotellet ligger i landlige omgivelser omgitt av vakker

  Les mer
 • lopota-lake-resort-spa

  Lopota Lake Resort & Spa ****

  Lopota Lake Resort & Spa
  Napareuli, 2200 Kakheti, Georgia
  Lopota Lake Resort & Spa er et stort spa-hotell med idyllisk beliggenhet i Kakheti-regionen, omkranset av de vakre Kaukasus-fjellene. 

  Les mer

Land

 • georgia

  Georgia

  Georgia har alt man kan ønske seg. Bortgjemt og inneklemt mellom Europa og Asia finner vi landet som har en tusenårgammel vinhistorie og byr på matopplevelser i særklasse.

  Les mer

Kart